Vergelijking rederijen: MSC, AIDA en Costa Cruises

Iedere cruiserederij heeft haar eigen kenmerken en stijl, waardoor het soms lastig is een keuze voor een cruise te maken. Kiest u voor de route, het culinaire aanbod of is het entertainment aan boord de doorslaggevende factor? Om een handje te helpen vergeleken we eerst Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean Cruises. Nu is het de beurt aan de vergelijking van rederijen: MSC Cruises, AIDA en Costa Cruises. Let’s compare!

Faciliteiten voor jongeren

Soms heerst het beeld nog dat cruisen alleen voor ouderen is. Echter is dit, zeker op de nieuwe schepen, bijna het tegenovergestelde. Met vele faciliteiten zoals waterparken, sportvelden, gamehallen en zelfs attracties zijn veel cruiseschepen juist gericht op jongeren. Ook worden er veel activiteiten georganiseerd door de baby-, kids- & teens clubs aan boord van de schepen.

MSC

Uw kinderen hebben aan boord de tijd van hun leven. Voor baby’s en peuters tot drie jaar is er de Mini Club, waar ze heerlijk kunnen spelen met leeftijdsgenootjes. Voor kinderen tot elf jaar is er de Junior Club. Tekenen, sporten en gamen: alles kan! Tieners kunnen zich uitleven in de Young Club en Teens Club. Sporttoernooien, danswedstrijden en social network games worden dagelijks georganiseerd. Daarnaast zijn er zeer regelmatig themafeesten.

AIDA

Aan boord van de schepen van AIDA is van alles te beleven, ook voor de jonge gasten. Terwijl zij lekker knutselen, op ‘boordsafari’ gaan met de AIDA Kids Club of dansen in de minidisco, hebben de ouders alle tijd voor elkaar. Belangrijk bij AIDA is wel dat kinderen Duits of Engels moeten kunnen spreken om toegang te krijgen tot de Kids Club. Voor de oudere kinderen is er een Teens Crew opgezet. Hier kunnen zij leuke games spelen en gezamenlijk excursies maken aan land (met toestemming van de ouders).

Costa

Een groot voordeel bij Costa Cruises is dat een cruise voor kinderen (bijna) gratis is. U betaalt vaak alleen havengelden en fooien. Aan boord hoeft de hele familie zich geen moment te vervelen. Costa heeft speciale kidsclubs met iedere dag leuke kinderprogramma’s. Met het Fun@Sea programma worden de hele dag door uitzonderlijke activiteiten georganiseerd voor kinderen en tieners van 3 tot 17 jaar. In de restaurants is een speciaal kindermenu samengesteld. Ook zijn er speciale thema-avonden voor kinderen tijdens uw cruise. 

All Inclusive concepten

Een voordeel van cruisen is de mogelijkheid om All Inclusive diensten bij te boeken. Soms zitten deze diensten al in de prijs verwerkt. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en heeft u bijvoorbeeld een drankpakket, internet of zelfs excursies inbegrepen tijdens uw cruise. Hieronder de vergelijking tussen MSC, AIDA en Costa Cruises.

MSC

De fooien zijn bij MSC al bij de reissom inbegrepen! Deze komen dus niet op uw boordrekening aan het einde van uw cruise.  Daarnaast heeft u bij MSC de mogelijkheid om een drankpakket bij te boeken. Hieronder vallen huiswijnen per glas, bier van de tap, selectie van alcoholische en non-alcoholische cocktails, frisdranken en vruchtensappen per glas, mineraalwater uit de fles en warme dranken. Verblijft u in een van de MSC Yacht club hutten dan zijn er vele extra’s al inbegrepen in uw reissom.

AIDA 

Ook bij AIDA zijn de fooien al inclusief. Tijdens alle buffetten zijn ook de tafelwijnen, bier en frisdrank inbegrepen in de prijs. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om het VARIO All Inclusive of Premium All Inclusive pakket bij te boeken. Beide pakketten bevatten een drankpakket (voor buiten het buffet om) en social media pakket. Bij het Premium pakket heeft u ook de mogelijkheid om uw eigen hut te kiezen en flexibel uw cruise om te boeken.

Costa

Net zoals bij MSC en AIDA zijn de fooien bij Costa in de cruiseprijs inbegrepen. Daarnaast kunt u ook hier uw cruise uitbreiden met een All Inclusive drankenpakket. In het MyDrinks pakket zitten ongelimiteerde consumpties per glas zoals bier, wijn, een selectie van cocktails, mixdranken en vele (warme) non-alcoholische dranken. Bij Super All Inclusive zit ook het Explorations pakket, waarbij er enkele excursies inbegrepen zijn tijdens uw cruise.

Specialiteitenrestaurants

Bij alle rederijen is de cruise op basis van volpension, alle maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen. Over het algemeen zijn het ontbijt en de lunch in buffetvorm. Voor het diner kunt u vaak kiezen tussen á la carte of het buffet. Daarnaast zijn er vaak luxere specialiteitenrestaurants aanwezig, hier kunt u tegen een toeslag dineren.

MSC

De verfijnde keuken! Dat typeert uw culinaire beleving aan boord het best. De luxe en elegante sfeer zorgt keer op keer voor een bijzondere ervaring. Uiteraard is de mediterrane keuken nadrukkelijk aanwezig. Verse en kwalitatief hoogstaande ingrediënten zijn hierbij altijd het uitgangspunt. MSC heeft verschillende specialiteitenrestaurants, zoals Steakhouses, Aziatisch, Mediterraans en Internationaal.  

AIDA

AIDA biedt u een gevarieerde gastronomische ervaring. De nadruk ligt vaak op gezonde maaltijden, light producten en powerfood. Alle maaltijden zijn in buffetvorm, maar u kunt er ook voor kiezen om te dineren in specialiteitenrestaurants zoals de sushibar of het Buffalo Steakhouse. Het eten in de specialiteiten restaurants is gratis, alleen de drankjes zijn niet inclusief. In de á la carte restaurants betaalt u een toeslag voor zowel het eten als de drankjes.

Costa

Het gastronomische aanbod bij Costa is prima verzorgd! Culinair staat de rederij garant voor goede internationale gerechten, met een knipoog naar de Italiaanse keuken. Naast de buffet en á la carte restaurants zijn er verschillende specialiteitenrestaurants aanwezig op de schepen. Denk aan Tepanyaki, Sushi, Italiaans en Steak. In Archipelago kunt u zelfs genieten van de gerechten van drie wereldberoemde chefs.

Nieuwste schepen

Innovatie staat voorop in de cruisewereld. Niet alleen de faciliteiten en het comfort wordt steeds groter op de schepen, ook staat duurzaamheid steeds meer centraal. Hieronder laten we de nieuwste schepen per rederij zien.

MSC

MSC heeft vanaf 2003 een flinke groei doorgemaakt. Binnen een aantal jaren werden meerdere nieuwe schepen aan de vloot toegevoegd. De rederij kiest bewust voor een moderne vloot, waarbij respect voor mens en milieu hoog in het vaandel staan. De nieuwste schepen zijn MSC Seascape (2022), MSC World Europa (2022), MSC Euribia (2023) en MSC World America (2025). Deze schepen varen op LNG-aandrijving, hebben een zeer modern design en bieden een ongekende ervaring voor jong en oud. Meer weten over de MSC Euribia? Lees het in deze blog.

AIDA

AIDA heeft moderne en kleurrijke schepen met een informele clubsfeer. Alle schepen hebben een prachtige boegschildering, die elk AIDA-schip ‘aan het lachen maakt’. Alle schepen hebben een verfrissend interieur en zijn uitgerust met uitgebreide sportvoorzieningen. Het nieuwste schip van AIDA is de AIDACosma (2022) vaart ook op LNG-aandrijving. Op dit schip vindt u eindeloze entertainmentmogelijkheden, van party-events tot een ecologische spa.

Costa

De uitgebreide vloot, de grootste van Europa, biedt moderne en grote schepen. Deze kenmerken zich door een eigentijds en kleurrijk interieur. De cruiseschepen zijn duidelijk herkenbaar aan de gele schoorsteen met de blauwe C erop. Costa’s nieuwste schip is de Costa Toscana (2021) en vaart wederom op LNG. De Italiaanse invloeden staan centraal en zijn terug te vinden in de deknamen, restaurants en moderne hutten.

Gaat u voor MSC, AIDA of Costa Cruises?

Bent u al uit uw keuze voor uw favoriete rederij? Natuurlijk speelt daarnaast nog de route en ook de vertrek- en aankomsthaven een grote rol bij het kiezen van uw uiteindelijke cruise. Hopelijk heeft deze vergelijking van MSC, AIDA en Costa Cruises uw keuze iets makkelijker gemaakt. Wij adviseren u graag verder welke cruise het beste bij u past. Benieuwd naar alle cruises van de komende tijd? Hieronder vindt u alle MSC, AIDA en Costa cruises op onze site:

Leave a comment