Cruiseverslag: meevaren aan boord van Costa Toscana vanaf Dubai

Onze cruise-expert Pauline heeft in januari 2023 op het prachtige schip Costa Toscana door de Verenigde Arabische Emiraten gevaren. De cruise deed de volgende havens aan: Dubai, Doha, Muscat en Abu Dhabi. Hoe een cruise verloopt én de ervaring van Pauline lees je in dit cruiseverslag.

Het cruiseschip Costa Toscana

De 20 dekken, allen vernoemd naar beroemde Italiaanse steden, bieden niet alleen plek voor maximaal 6.522 passagiers, maar ook aan tal van faciliteiten. Met meerdere zwembaden en voldoende fitness-, wellness- en sparuimtes aan boord ontbreekt het gasten aan niets. De Italiaanse keuken is ook erg belangrijk aan boord van Costa Toscana. Gasten genieten van culinaire en traditionele gerechten, naast een selectie uitstekende wijnen. Costa Cruises is een samenwerking aangegaan met chef-koks Bruno Barbieri, Hélène Darroze en Ángel Leónto om ‘Destination Dishes’ te creëren op basis van lokale recepten uit de plaatsen die door Costa schepen worden bezocht. In het gloednieuwe restaurant Archipelago kunt u genieten van drie menu’s, elk ontworpen door een van de drie chefs.

De Costa Toscana vaart op LNG-gas en is een van de vele nieuwe duurzame cruiseschepen. Costa Cruises helpt hiermee om de uitstoot in de cruise-industrie te verminderen.

Cruiseschip Costa Toscana

De cruise vanaf Dubai met Costa Toscana

Check-in in Dubai

Meestal komen passagiers vanuit Amsterdam aan op de luchthaven van Dubai. Na de route langs de douane staat de transfer richting het schip van Costa al te wachten. Het schip ligt in de nieuwe haven van Jumeirah in Dubai. Dag en nacht staat het personeel klaar om de check-in soepel te laten verlopen. De koffer geef je af en deze brengt het personeel naar je hut toe.

Omdat veiligheid voorop staat vindt er altijd op de eerste cruisedag, ongeacht het schip of de bestemming, een ‘Safety Drill’, ook wel een reddingsoefening plaats. Met een reddingsvest en keycard ga je naar het aangegeven Musterstation. Aanwezigheid voor deze oefening is altijd verplicht.

De eerste excursie vanaf Dubai

Vanuit het schip worden er op iedere bestemming meerdere excursies georganiseerd. Zo ook de ‘Private Dune Jeep Excursion’ in Dubai waar onze collega Pauline aan heeft deelgenomen. Deze excursies zijn een ideale manier om de verschillende bestemmingen snel te ontdekken. Deze prachtige rit door de woestijn is een aanrader voor een bezoek aan Dubai. Na een aantal foto momenten, een demonstratie van een Bedoeïener met een valk en een geweldige zonsondergang is het tijd voor een overheerlijke BBQ. Ook deze maaltijd gaat niet zonder entertainment voorbij, optredens van lokale dansers mogen niet ontbreken. Bij terugkomst op het schip is er natuurlijk nog tijd voor een prachtig uitzicht op de skyline van Dubai vanaf de Infinity Bar.

Excursies op een cruise

Duurzaamheid in Doha

De dag begon met een presentatie over de duurzaamheid van het Costa schip. Behalve de LNG aandrijving lopen er nog veel meer initiatieven om zo duurzaam mogelijk te cruisen. Bij aankomst in Doha besloot onze collega dit keer geen excursie te doen, maar op eigen houtje de bestemming te verkennen. Via een Hop-on Hop-off bus kan in een korte tijd de volledige stad worden verkend. Ondanks de moderne stad is toch het cultuurverschil te merken. Ook kunt u zien hoe rond het WK de stad Doha flink is gegroeid met tal van wolkenkrabbers, stadions en hotels. In de avond is het uitzicht over de baai prachtig. Een aanrader is de lokale Souque waar het aanbod heel divers is. Bij terugkeer aan boord is het tijd voor het volgende diner en een feestje op het Infinity dek voor de “Sail-Away party”.

Ook op zee ontbreekt er niets

entertainment op een cruise

In de meeste vaarroutes verblijf je een dag op zee, tijdens deze dag kun je volop genieten van alle entertainment aan boord. Denk aan het zonnedek, met meerdere zwembaden, een van de vele bars, casino’s, winkels of een van de wellness-faciliteiten. De meeste schepen beschikken ook over verschillende sportfaciliteiten, zoals een sportschool en een hardlooptrack op het dek. Daarnaast worden er ook regelmatig workshops of masterclasses georganiseerd. Pauline bezocht een van deze masterclasses: Cocktails maken. Natuurlijk mag een heerlijk diner, in dit geval in het “Archipelagos” Restaurant niet ontbreken. Hier kun je kiezen uit een zeven gangenmenu van één van drie beroemde chefs; de Française Helene Darroze, de Italiaan Bruno Barbieri of de Spanjaard Angel Leon. Aan het eind van de avond heb je de mogelijkheid om het theater bij te wonen met afwisselende shows voor jong en oud.

Danceparty na een dagje cultuur

white party costa toscana

Ook op de volgende bestemming deed Pauline een excursie via Costa. Dit keer naar Nizwa. De haven waar Costa aanmeert, Muscat, ligt ongeveer 1.5 uur van deze bestemming af. Eenmaal in Nizwa aangekomen bezocht Pauline een Souque waar zij dadels mocht proeven. Vervolgens begaf zij zich met de tour naar het Fort, waar lokale dansers klaarstonden. Zij presenteerden een aantal traditionele dansen op lokale muziek. Een ideale manier om de cultuur te proeven en met begeleiding de hoogtepunten van een land te bekijken. Ook ontbraken de typische lokale gerechten niet: traditionele pannenkoeken met ei en kaas en lokale churro’s met siroop. Na de excursie was het tijd voor een diner in het Heineken Steakhouse, waar een rockband live muziek speelt. De avond wordt afgesloten met een “white-party” inclusief DJ’s, saxofonist, zangers en danseressen. Een groot feest waaruit blijkt dat cruisen zeker ook voor het jonge publiek is weggelegd.

Behind the Scenes en ontscheping

Om meer te weten te komen over het schip is er soms de mogelijkheid om een “Behind the Scenes” tour bij te wonen. Hiermee kom je bijvoorbeeld langs de keuken, de brug en het theater. Met de ruim 180 bemanningsleden die de Costa Toscana in het hoofdrestaurant heeft, is het bijzonder om te zien hoe deze samenwerken en zorgen dat alle gasten voorzien worden van de heerlijkste gerechten. Na een dag in Abu Dhabi is het tijd voor één laatste diner, dit keer bij de Ferrari Bar. Een speciaal diner, passend bij verschillende champagnes.

Wanneer een cruise inclusief vluchten wordt geboekt zitten hier vaak ook de transfers bij. Daarnaast regelt de cruisemaatschappij vaak de toelating tot de ontschepingshaven, soms is hier namelijk een visumaanvraag voor nodig. Om dit soepel te laten verlopen verzamelen de maatschappijen alle informatie en soms ook de paspoorten om alle zaken te regelen.

Cruise met Costa

Al met al heeft onze collega Pauline een geweldige reis gehad. Pauline: “Costa is een echte aanrader voor het jongere publiek en families”.  Zeker door de vele mogelijkheden op het schip: 13 zwembaden, een waterpark, 11 restaurants en 19 bars, een spa en zelfs een Arcade hal. Met zowel binnenhutten, balkonhutten en verschillende Suites is er altijd een hut die bij je past. De Costa Toscana vaart in 2023 vooral in de Middellandse zee, Azië en de Emiraten. Benieuwd naar de routes? Bekijk ze hier en vind de cruise die bij jou past:

Laat een reactie achter