5 redenen om een cruise door Noord-Europa te maken

Een cruise door Noord-Europa is een cruise om nooit te vergeten! Met verschillende landen, ongerepte natuur, rust en avontuurlijke excursies heeft Noord-Europa voor ieder wat wils. Wij vertellen je 5 redenen waarom jij voor een Noord-Europa cruise wilt kiezen. Met jaarlijks meer dan 600 cruises naar Noord-Europa zit er zeker een route bij die jij wilt maken. Waarom wij Noord-Europa aanraden? Lees het hieronder.

1. Cruise langs Noorwegen, IJsland en de Britse-Eilanden

Tijdens een cruise door Noord-Europa ontdek je meerdere landen in één vakantie. Vaak worden de Britse-Eilanden gecombineerd met de tocht naar Noorwegen of IJsland. Er zijn ook langere cruises van bijvoorbeeld 14+ dagen die langs alle gebieden varen. Het voordeel van Noord-Europa is dat veel cruises vertrekken vanuit Nederland of Duitsland. Zo start je vakantie dicht bij huis en hoef je niet te vliegen naar de vertrekhaven. Enkele populaire rederijen om Noord-Europa mee te ontdekken zijn: Holland America Line, AIDA Cruises, MSC Cruises en TUI Cruises. De meeste cruises vertrekken in de zomermaanden, maar enkele ook in het najaar.

Welke landen ontdek jij het liefst? Wij vertellen je kort over de hoogtepunten van de landen.

Noorwegen

De Noorse Fjorden kent bijna iedereen wel, niet voor niks cruisen er ieder jaar tienduizenden mensen naar deze prachtige landschappen. Populaire havens van de Noorse Fjorden zijn Oslo, Alesund, Vik en Hardangerfjord. Daarnaast is het noorden van Noorwegen, de Noordkaap, ook zeer populair onder cruisers. Hier zijn vooral Tromso, Trondheim en Honningsvag veel bezochte plaatsen. Dit zijn dé perfecte locaties om het Noorderlicht in het najaar en winter, en de Middernachtzon in het voorjaar en zomer te bewonderen.

IJsland

Wanneer je IJsland per cruise ontdekt vaar je veelal om het hele eiland heen, op deze manier ontdek je alle uithoeken van IJsland. Tijdens excursies bezoek je gemakkelijk het hele eiland vanuit de havens van Reykjavik, Akureyri en Ísafjördur. De Golden Circle tour met vele spectaculaire geisers, watervallen, vulkanen en landschappen mag natuurlijk niet ontbreken tijdens deze reis. Ook in IJsland is er grote kans op het Noorderlicht en de Middernachtzon.

Britse-Eilanden

Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) vormt samen met talloze kleine eilandjes de Britse-Eilanden. Deze eilanden liggen vol culturele en historische hoogtepunten, bijvoorbeeld Stonehenge, Edinburgh Castle en The Lake District. Iedere regio heeft een unieke charme met idyllische dorpjes. Invergordon, Liverpool, Edinburgh en Kirkwall zijn veel bezochte havens van cruises naar de Britse-Eilanden.

2. Prachtige natuur van Noord-Europa

Fjorden, watervallen, geisers en vulkanen, Noord-Europa heeft het allemaal. De Noorse fjorden staan bekend om hun majestueuze bergen die uit het water oprijzen, diepe valleien, steile kliffen en glinsterende watervallen. Tijdens de cruise word je omringd door de adembenemende schoonheid van de deze natuur. Er is genoeg tijd om wildlife te spotten en te genieten van het uitzicht. Onderweg doe je pittoreske dorpjes aan waarvandaan je prachtige plekken kunt bezoeken.

Wie liever voor geisers, gletsjers en vulkanen gaat zit goed in IJsland. IJsland is een land van vuur en ijs, en tijdens een cruise kun je enkele van de actieve vulkanen van het land zien. Langs de zuidkust heb je de kans om gletsjers en ijsbergen te zien. Dit is een adembenemend gezicht en een hoogtepunt van een cruise langs IJsland.

In beide gevallen is de natuur zowel aan land als vanaf het schip te bewonderen. Wanneer je op het dek staat er is altijd een prachtig uitzicht en iets nieuws om te ontdekken over het prachtige gebied.

3. Ervaar het Noorderlicht of de Middernacht zon

Het noorderlicht, ook wel bekend als Aurora Borealis, is een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld. Het ontstaat door de interactie tussen geladen deeltjes van de zon en de atmosfeer van de aarde, en het resultaat is een schitterend lichtspel dat vaak te zien is in de poolgebieden. Het Noorderlicht is te zien boven de poolcirkel, waarbij IJsland een van de beste plaatsen ter wereld is. Het noorderlicht is het meest zichtbaar tijdens de wintermaanden, van september tot maart, wanneer de nachten lang en donker zijn. Onthoud dat het noorderlicht een natuurlijk fenomeen is en dat er geen garantie is dat je het zult zien, zelfs niet onder ideale omstandigheden. Het is echter een onvergetelijke ervaring voor diegenen die het geluk hebben om het wel te zien tijdens een cruise!

De middernachtzon is een ander fascinerend natuurverschijnsel dat te zien is in landen dicht bij de polen, waaronder IJsland en het noorden van Noorwegen. Het fenomeen doet zich voor tijdens de zomermaanden, wanneer de zon gedurende een bepaalde periode van de dag niet onder de horizon zakt, het is dus 24 uur per dag licht! IJsland, gelegen nabij de poolcirkel, ervaart de middernachtzon tijdens de zomermaanden, vooral tussen eind mei en eind juli. Tijdens deze periode blijft de zon gedurende de hele nacht zichtbaar, waardoor er lange, lichte avonden ontstaan. Perfecte omstandigheden om zowel overdag als ’s avonds de omgeving te ontdekken.

4. Neem deel aan prachtige excursies in Noord-Europa

Noord-Europa biedt veel verschillende excursies die variëren van sightseeing tot actief de natuur in gaan. Zo kun je gaan wandelen in nationale parken, kajakken over de rivieren, een bezoek brengen aan warmwaterbronnen, klimmen, maar ook een sleetocht maken of meerdere dorpjes bezoeken. Net wat het beste bij je past. Alle cruiserederijen bieden op vrijwel alle havens meerdere excursies aan. Wij raden aan om vooraf aan de cruise een keuze te maken om te voorkomen dat de excursies zijn volgeboekt. Zelf op pad gaan kan natuurlijk ook, vaak worden er in de havens ter plekke nog excursies aangeboden door lokale touroperators. Let wel op, als je zelf op pad gaat is het je eigen verantwoordelijkheid om op tijd terug te zijn op het schip!

5. Culinaire en culturele ervaring tijdens de cruise

Noord-Europese landen staan bekend om een grote culinaire diversiteit, waarvan vis toch wel de meest bekende is. In zowel Noorwegen als IJsland komt de vis bijna direct uit de zee op je bord. Vooral zalm en verschillende soorten gezouten en gestoofde vis staan op het menu. Niet alleen aan land, maar ook op het schip worden de gerechten aangepast aan de lokale keuken, met lokale gerechten. De Britse-Eilanden worden gekenmerkt door de bekende Fish and Chips, Afternoon tea en English Breakfast.

Ook cultuur mag absoluut niet ontbreken in deze Noord-Europese landen. Noorwegen staat uiteraard bekend om de Viking geschiedenis welke terug te vinden is in kunst, architectuur en traditionele gebruiken. Denk aan verschillende kerken, schrijvers, volksmuziek en dans. Ook in IJsland zijn epische verhalen, saga’s, over de geschiedenis en mythen van de Vikingen te vinden. Taal en poëzie spelen een grote rol in IJsland. Het IJslands is een van de oudste onveranderde talen ter wereld en wordt nog steeds gesproken zoals het duizenden jaren geleden werd gesproken. Poëzie speelt een belangrijke rol in de IJslandse cultuur, met traditionele vormen zoals Edda-poëzie.

Vind jouw ideale Noord-Europa cruise

Heb jij na deze 5 redenen om een cruise te maken door Noord-Europa genoeg informatie om jouw droomcruise uit te gaan zoeken? Je kunt op onze site gemakkelijk filteren op vertrekdata, rederij, vaargebied en nog veel meer. Twijfel je over welke route het beste bij je past? Wij helpen je graag verder met het uitzoeken van jouw droomreis door Noord-Europa.