Cruise Checklist: wat mag je niet vergeten op een cruise

Ga je voor het eerst een cruise maken of wil je een handige cruise checklist zodat je precies weet wat je niet mag vergeten op een cruise? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rijtje.

1.    Paspoort & check-in

Niet alleen heb je een paspoort nodig voor alle reisdeelnemers, dit document moet vrijwel altijd nog 6 maanden geldig zijn op de laatste reisdag van de cruise. Mocht het schip bijvoorbeeld moeten uitwijken, dan moet iedereen van boord af kunnen. Het is dus belangrijk dat je vooraf aan de cruise de geldigheid goed checkt. Let op: een rijbewijs of ID-kaart is vrijwel nooit geldig. Check ook vooraf aan de cruise of er een visum nodig is voor de bestemmingen. Onze cruisespecialisten helpen je graag!

Bij veel rederijen dien je de gegevens van het paspoort vooraf in te vullen in een online portal voor check-in, soms ook beschikbaar als mobiele app. Bij deze check-in worden vaak nog extra vragen gesteld, zoals gegevens van de thuisblijvers. Wij raden altijd aan om deze online check-in uit te voeren, zodat de inscheping in de vertrekhaven zo soepel mogelijk verloopt.

2.    Reisstekker & telefoon

Ondanks dat veel nieuwe schepen beschikken over USB-aansluitingen om telefoons en overige apparaten op te laden, is het belangrijk om, wanneer je met een ouder schip een cruise maakt, te checken welke aansluiting zich in de hut bevindt. Voor hutten met stopcontacten van 110 volt is een reisstekker of verloopstekker nodig, voor hutten met stopcontacten van 220 volt is dit niet nodig.


Natuurlijk neem je een telefoon mee op reis! Niet alleen om in contact te blijven met het thuisfront, maar ook om alle bestemmingen vast te leggen. Belangrijk is wel dat wanneer je op zee bent je geen gebruik kunt maken van deze mobiele telefoon (bellen en internet) zonder een hoge rekening te ontvangen. Zet je mobiel daarom altijd op vliegtuigstand zodra je op zee bent! Wil je ook op zee gebruikmaken van internet? Dan raden we aan om een wifipakket via de rederij te kopen waarbij je onbeperkt wifi kunt gebruiken.

3.    Variatie aan kleding

Natuurlijk hangt de kleding die je meeneemt vooral af van de bestemming van de cruise. Voor een Alaska cruise is een hele andere garderobe nodig dan voor een Caribbean cruise. Wel is het belangrijk om, ondanks de warme bestemming, altijd ook een warme trui of jas mee te nemen. In de avond kan het namelijk flink afkoelen op het dek, zeker wanneer het schip gaat varen. De wind kan het soms koeler maken dan je zou verwachten en een regenbui kan op zee zo op de loer liggen.

Traditiegetrouw zijn er op zeedagen gala-avonden aan boord. Niet alle rederijen doen meer echt aan gala-avonden, maar een formele outfit wordt wel zeker gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld aan een nette broek met polo of blouse of een cocktailjurk. Bij enkele rederijen is de gala-avond echt nog een gala-avond en komen hele pakken en galajurken uit de kast. Check vooraf aan de cruise welke voorschriften er voor jouw cruise gelden. Gelukkig gelden er vaak hoge bagagelimieten aan boord, dus kun je gerust meerdere outfits meenemen.

4.    Medicijnen & zeeziekte

Gebruik je dagelijkse medicijnen op recept? Dan is het vaak nodig om een medicijnpaspoort mee te nemen. Deze kun je opvragen bij de apotheek of huisarts. Voor alle overige medicijnen, denk aan paracetamol en dergelijke, hoeft dit niet. Wij raden altijd aan om genoeg medicijnen mee te nemen aan boord. Natuurlijk kun je bij nood naar de arts op het schip gaan of kun je op de meeste bestemmingen naar een lokale apotheek gaan, maar het is altijd goed om voorbereid op reis te gaan.

Het is belangrijk om medicijnen die je nodig heeft mee te brengen in je handbagage. Het duurt soms even voordat de koffer naar de hut is gebracht waardoor het handig is om deze dicht bij je te houden.

Twijfel jij of je snel zeeziek wordt? Afhankelijk van de bestemming is het altijd mogelijk dat een schip wat meer gaat deinen. Dit kan komen door slecht weer, maar ook door hoge golven of zijwind. Het is handig om vooraf reisziektepillen te kopen, dit kan bij een drogisterij of apotheek. Deze zijn in nood ook tegen betaling verkrijgbaar aan boord.

Wat mag je niet meenemen aan boord?

Misschien overbodig om te vermelden, maar uiteraard zijn gevaarlijke, scherpe en brandbare voorwerpen niet toegestaan. Denk hierbij aan de controle op vliegvelden voordat je een vlucht neemt. Een nagelschaartje mag gelukkig gewoon mee, alles groter vaak niet. Er zijn ook een aantal minder voor de hand liggende voorwerpen die niet meegenomen mogen worden. Een eigen föhn, stijltang of strijkijzer zijn bijvoorbeeld niet toegestaan, deze worden uit de bagage gehaald vanwege brandgevaar.

Mag wel, maar hoeft niet: handdoeken. Zowel handdoeken in de hut als bij het zwembad worden dagelijks en soms wel twee keer per dag vervangen. Deze hoef je dus niet mee te nemen aan boord.

Cruise checklist

Dit zijn slechts enkele zaken om aan te denken vooraf aan je cruise. De volledige checklist ontvang je samen met de reisbescheiden na het boeken van je cruise. Heb je nog vragen? Aarzel niet om deze te stellen aan onze cruisespecialisten. Alvast heel veel plezier op je volgende cruise!